Mohl bych mít ty kaviárové toasty? I tato jídla se hodí k pivu 


Každý známe moment, kdy je potřeba něco k tomu pátému pivečku zakousnout. Ne, nemusí to být zrovna kaviárový toast, ale ani například utopenec nebo gulášek se šesti. Existují jídla, která dokážou vyzdvihnout chuť určitého stylu nebo typu piva na docela jinou úroveň. Čím zajíst smuteční černé a čím zase letní ALE? Na to se dnes společně podíváme. 


Na začátek je potřeba si uvědomit, že když je hlad, k pivu se dá jíst cokoli. Proč ale nezvážnět a neponořit se do zajímavého odvětví pivní degustace? K vínu se ve sklípcích většinou servírují klobásky, sýry, okurky. Co tedy jako první vyndat z almary, když zveme kamarády na tradiční pivní degustaci? Pokud jste hádali slivovičku, prosím. Tím nic nezkazíme. Zůstaneme-li ale u pokrmů, možná nás mnohé překvapí. Pojďme na to. 

Co hledat? 

Než se pustíme do jmenovitého seznamu všech možných potravin, zamysleme se nejprve nad tím, co vlastně hledáme. Na světě existuje plno průvodců, které se zaměřují na párování chutí piva a jídla. Jako první všechny zmiňují kontrast. Mnozí v tomto odvětví zacházejí až do extrémů. Pravidlo je následující. Sáhněme do lednice pro pivečko, které má silně výraznou chuť. Tu nám pak nejvíce rozvine takové jídlo, které se v tobogánu chutí neztratí. Hledáme tedy sladkost, hořkost, olejovitou texturu. Jako příkladem nám může být Stout a ústřice. 

Chutě se ovšem nemusí prát jako boxeři v ringu. Mohou k sobě najít docela jinou cestu, stejně jako v životě. Skvěle k sobě půjdou komplementy, které se navzájem doplňují. Nezištně podpoří zajímavou chuť toho druhého. Pokud tedy zvolíme lehké jídlo, jako salát nebo ryby, hledejme neagresivní jemné pivo, které paletu jídla krásně vymaluje. 

V našich končinách si lidé oblíbili indické restaurace. Tento typ kuchyně přímo volá po kvalitním pivu. Dalším aspektem, který můžeme hledat, je totiž neutralizace. Ať si dáme k obědu lehké Rara nebo Vindaloo, které by slouplo i barvu ze silnice, všechno můžeme spláchnout pivem. To se spolehlivě postará o řádnou neutralizaci. 

Pokud si nechceme pamatovat složité příručky, nevadí. Stačí mít na paměti fakt, že bychom měli poslouchat zdravý rozum. Když si na stůl objednáme pintu těžkého Guinnesse, rozhodně si k němu nedáme křehkého a jemného lososa. Pivo si samo řekne, co bychom k němu měli nejlépe zakousnout.

Jaroušku, prostírej! 

Na stole se vskutku nemusí objevit pouze grilované koleno nebo ryba. Pokud zvolíme lehký ležáček, rozhodně nikoho neurazíme pikantním jídlem, burgrem nebo salátem. Kamarád má rád plnou IPU? Naservírujte mu steak a barbecue. Je třeba zajíst smuteční černý ležák? Na talíři by se mohla klidně objevit pizza. Stout i Porter zase nejlépe doplníme mořskými plody a světe div se i sladkými dezerty. Ty by měly nejlépe obsahovat hodně čokolády nebo kávy. 

Dobrou chuť a na zdraví

Párování jídla s pivem je elegantní disciplína, která nám může náš svět zase o něco více obohatit. Mějme ovšem na paměti heslo, které jsme už zmínili na začátku. Když je hlad, jíst se dá k pivu cokoli. Obzvlášť, pokud už jich máme na účtence víc. 

Přátelé, na zdraví a příště zase „na viděnou“.