Mohl si i Ježíš skočit na jedno? Historie piva mnohé překvapí! 


Pivo, Pivko, pivíčko, pivson, lahváč, kuželka… čeština je skutečně bohatý jazyk. Historii zlatavého moku ovšem nesahá ani po podtácek. Pojďte se dnes s námi podívat do časů, které navždy změnily podobu světa. Člověk přišel na mnoho nápadů. Vstoupit na měsíc, postavit pyramidy, potopit se do nejhlubších vod oceánu. Všechny ale zaručeně vznikly u piva. 


Penicilin vznikl omylem. Jak to bylo s pivem? 

Zjistit přesně původ i dobu, kdy náš národní nápoj vznikl, je téměř nemožné. Podle mnohých ho musel stvořit samotný bůh. Většina se ale kloní k variantě, která má své kořeny ve starověkém Babylonu 5 000 let nazpět. Tehdy se dařilo jedné velice užitečné plodině. Obilí. To se jednoho dne nepozorným pracovníkům při dešti namočilo, zkvasilo a voilà, pivo bylo na světě. Tehdy asi chlapi pochválení nebyli. Dneska by si na nás zasloužili nejednu rundu. 

Pokusit se vystopovat počátky pití piva v Evropě je nadlidský úkol. Jisté je ovšem jedno. Evropani neholdovali tomuto nápoji tolik jako jiným alkoholům. Pro některé bylo pivo spíše obilným vínem, jiní preferovali medovinu či klasické víno. Až v Galii můžeme zaznamenat výrobu piva jako takového. Místní štamgasti ho konzumovali z volských rohů. Oslavy tak byly o to bujařejší. Proč? Zkuste si odložit plný roh, abyste si dali pauzičku. Muselo se pít do dna!

Můžeme vařit? Amen! 

Pivem jako takovým jsou pověstní hlavně mniši. Tito muži plní ctnosti dokázali povýšit výrobu piva na docela jinou úroveň. V našich končinách se o zavlažování obyvatel staral nejprve řád benediktýnů. V roce 993 postavili první pivovar. Postupem času se sice práce přerušily, dnes se ovšem obnovují. Inu, tradice si musíme hýčkat. 

Překrásným milníkem na cestě k dnešnímu půllitru se dozajista stalo tzv. PRÁVO VÁREČNÉ. Tento glejt uděloval panovník královským městům, která tak mohla pivo vyrábět i prodávat. Zapojit se mohl takřka každý měšťan, který vlastnil dům uvnitř hradeb. Postupně však pánové zjistili, že jednodušší bude povolat řemeslníky, postavit pivovar a prostě si bez práce skočit na jedno. Ideálním příkladem dlouholeté tradice může být rok 1499. Co se tehdy stalo? Jak by řekl komisař Ledvina: „Narodilo se flekovský.“ 

Co bylo, bylo. Kam dál? 

Dnešní pivaři mají na výběr ze skutečně pestré palety chutí a stylů. Vedle gigantů s bohatou historií, jako jsou Plzeňský Prazdroj nebo Smíchov, se rozmáhá i výroba v malých pivovarech. Jedná se o objevení Ameriky, nebo se jen lidé vrací k léty ověřenému přístupu k výrobě piva a úctě k němu? Co myslíte? '

A na závěr zpět k otázce: „Mohl si i Ježíš skočit na jedno?“ Odpověď už mnozí tuší. Spasitel nikam chodit nemusel. Stačilo mít po ruce škopek vody.

Na shledanou příště!